Organizasyonel İnovasyon

Offf Aysun! İçimiz dışımız inovasyon oldu, yeter artık dediğinizi duyar gibiyim!   Üzgünüm ama çileniz henüz bitmedi arkadaşlar! Daha yazacağim çok şey var bu konuda! Yani taşı sıkıp suyunu çıkaracağım 😛 (Atasözleri ve deyimlere de çalışıyorum bu arada, gözden kaçmasın lütfen!) Daha çok para kazanmak için, inovasyonlardan inovasyon seçip beğenin alın işte , daha ne istiyorsunuz 🙂

Image of businessman drawing business plan on white banner

Neyse, hemen konumuza geri dönelim! Başlıkta da belirttiğim gibi bu günkü konu başlığımız organizasyonel inovasyon. Organizasyonel inovasyon, şirketlerin ve organisazyonların  yapısal, yönetimsel ve iç ve dış ilişkilerinde yapılan, var olanın iyileştirilmesi ve yenilenmesi sürecini ifade eder.

Örneğin; Çalışanlar arasında bilgi akışı gecikmelere ya da yanlış anlamara neden oluyorsa ve bu nedenle kar marjlarında azalma gözleniyorsa, çalışanların gerekli bilgiye kolay erişim sağlamasına yönelik bir iyileştirmeye gidilebilir.  Mesela, çalışanların ortak kullanımına uygun veri tabanları oluşturulabilir.

Ast-üst ilişkilerinde sorunlar yaşanıyorsa, emir-komuta zincirinde yeni bir düzenleme yapmak da inovasyonel anlamda şirketler için gündem maddesi olabilir. Müşteri ilişkileri sağlıklı yürütülemiyorsa, geri bildirim sürecinde bilgi kaybı yaşanıyorsa, belki de CRM konusunda farklı yaklaşımlar denenmesi çözüm sürecini başarıya taşıyabilir.

Kısacası organizasyonel inovasyon şirketin hem iç yapısı, hem de dış dünyayla olan ilişkilerinde iyileştirmeye yönelik yenilikçi yaklaşım stratejilerini ifade eder.

*** KAIZEN ÖRNEĞİ ***

kaizen11

Toyota‘da staj yaptığım dönemlerde, daha doğrusu staj başlangıcımın ilk gününde elimize kalın bir kitap(çık) tutşturdular. Bu da ne ola ki dediğimiz kitabın üzerinde “Kaizen” yazıyordu. Okuyup, su gibi öğrenmemizi istediler. Biz de okuduk, çalıştık, öğrendik tabii! Kaizen sürekli inovasyonu ifade eder. Kurum kültürü olarak benimsenmiştir ve mantığı kavrandıktan sonra pek çok şirket modeline de uygulanabilen bir yaklaşımdır aslında.

Japonca bir kelime olan Kaizen’in kelime anlamı “sürekli iyileştirme”dir. “Daha iyi sonuçlar elde etmek istiyorsanız, sürece müdahale edip süreci iyileştirmeniz gerekir” mantığıyla yapılan inovatif faaliyetleri kapsar. Tek kuralı, bu sürecin, sınırları belirlenen zaman zarfında gerçekleştirilmesinin istenmesidir.

Yani Kaizen, belirli bir zaman diliminde müşteri memnuniyetinin ve rekabet gücünün arttırılması amacıyla üretim sürecine ve sisteme yönelik, işleyiş, teknoloji ve zamanın kısaltılması bağlamında, yavaş ama yapılacak çok sayıdaki iyileştirme faliyetleriyle, daha hızlı bir gelişme sağlamayı ve üretim maliyetlerini azaltmayı hedef alan, kısacası mükemmele yaklaşmayı amaçlayan süreci ifade eden bir kavramdır. (Ne cümle kurdum ama !)

*** GOOGLE ÖRNEĞİ ***

googleoffice

Kuruluş hikayesi bir garajda başlayan Google’ın bu gün bir dünya devi olduğu artık sağır sultanlar tarafından bile biliniyor. Google’ı kim kurdu diye sorun bakalım! Lawrence Page ve Sergey Brin diye cevap vereceklerdir size.

Neyse, biz konumuza devam edelim. Google’ı diğer şirketlerden ayıran ve bir dünya devi haline gelmesini sağlayan en büyük özelliği yenilikçi ve yaratıcı yönetim anlayışı ve organizasyon yapısıdır. Çalışanlarına verdiği değer, onların mutlu ve huzurlu olmalarını istemesi ve  yaratıcılıklarını geliştirmek için sunduğu rahat ve konforlu çalışma ortamlarıyla fark yaratmakta ve pek çok IT çalışanın hayallerini süslemektedir. İş hayatında mutlu ve huzurlu çalışan, daha çok kar ve ticari gelir anlamına gelmektedir çünkü.

Yukarıdaki resim google’in ofis içindeki kafeteryalarından birine aittir. Google’ın ofis binalarının içerisinde sizlere sunacağı çalışma ortamlarını ise siz hayal edin artık! Uyku alanları, oyun alanları, kafeteryalar,…vs. Disney World halt etmiş yanında dedirtecek cinsten.

Kısacası organizasyonel inovasyon, şirketlerin gelecekteki performanlarının başarısı ve yoğun rekabetin yaşandığı pazar koşullarında kalıcı olabilmeyi başarabilmek için önemsemeleri gereken en önemli unsurlardan biridir.

Örneklere devam ederdim ama uykum geldi, bu günlük bu kadar olsun! Sağlıcakla esen kalınız efendim…

Aysun CAN

İNOVASYON · MAKALELERİM