Büyük Düşünüp Küçük Adımlar Atın!

buyuk-dusun

Küçükken bize ne olmak istediğimiz sorulduğunda, hayallerimizi süsleyen hangi meslekse ya da  hangi meslek grubunun üniforması hoşumuza gidiyorsa, büyüyünce de onu olmak istiyorduk muhtemelen!

Ben “balerin” olmak istiyordum fakat annem beni o dönem civarda gönderecek okul bulamayınca (ki en yakın İstanbul’da vardı o zamanlar) ben hayallerimi hemşireliğe doğru kaydırdım taa ki hemşirelerin kırmızı çizgili kep giyme zorunluluğu ortadan kalkana kadar, (bu arada annem ebe-hemşiredir benim) çocukluk işte.. Hemşireler artık kepte giymiyorlardı ben ne olacaktım ki şimdi? Büyüyordum ve artık hayatıma yön verecek doğru düzgün bir meslek seçmem gerekiyordu.

Çizim yeteneğim iyi olduğu için “moda tasarımcısı” olmaya karar vermiştim. Evet evet ben ünlü bir moda tasarımcısı olacaktım! Lisede meslek okulu sınavlarına girip moda tasarım bölümünü 2. olarak kazanmıştım ama gel gelelim üniveristede kat sayılar düştüğü için yine istediğim bölümü okuyamayacaktım, yine hayaller suya düştü!

O dönemlerde, bana aylardır mentorluk yapan danışman abla bölüm seçiminde çok yardımcı olmuştu, ingilizce işletme okuyacaktım. Hatta sınavda tek branş tercih etmiştim ve o bölümü okudum.

Sanırım hayatımın en doğru kararıydı bu! Çünkü bu bölüm sayesinde aslında hayalini kurduğum her şeye bir adım daha yaklaştığımı farkettim. Bu meslek bana yol yöntem öğretti, strateji geliştirmeyi öğretti, neyi nerde nasıl kullanacağımı öğretti, nasıl çalışmam gerektiğini öğretti, takım çalışmasını öğretti, kısacası bana sınırlarımı aşmayı öğretti.

Şu an içimde hissettiğim güçle, ilgi duyduğum herhangi bir sektöre el atabilirim, malumunuz gayrimenkul sektörü de hayatıma çok sonradan girdi… ama annem beni gönderecek bir bale okulu bulabilmiş olsaydı o dönemlerde, ben bu gün bir balerin olacaktım bunu biliyorum ve hayallerimi dünyanın en iyi müzikallerinde rol almak süsleyecekti ve bunun için çok çalışacaktım.

Neyse aranızda çocukken kamyon şöförü ya da evlere temizliğe giden bir bayan olmanın hayalini kaç kişi kurdu? Sanıyorum ki hiç kimse! Evlere temizliğe giden bir bayan olmanın hayalini kursaydım eğer şimdi ülke çapında bir temizlik şirketi kurmuştum sanırım ama aynı eğitimi almış olmak şartıyla tabii.

Çok uzun zaman önce bir belgesel izlemiştim. Anadaolu’nun köylerinden birinde bir kadın, ek gelir elde etmek için konu komşuya evde yaptığı tarhanayı satmaya başlıyor. Talep geldikçe, kızlarından, eşinden, dostundan, konu komşudan yardım istemeye başlıyor ve işleri öyle büyütüyor ki, artık kendi üretim tesisini kuruyor, ssk’lı işçi çalıştırmaya başlıyor ve ev yapımı tarhanası ülke çapında marketler tarafından talep görüyor… En son yurt dışı pazarına açılmak için girişimlerde bulunuyordu…

Belki başlangıç hayalleri çok büyük değildi bu teyzenin, tek derdi hanesine ek gelir elde etmekti ama şimdi hayalleri büyük ve attığı küçük adımlar sayesinde belki de kendisine dünya pazarında yer açacak bir girişimde bulunuyor…

Büyük düşünüp küçük adımlar atmak sadece bir strateji meslesidir aslında!

Tabii karşınıza çıkan fırsatları ve yol ayrımlarını da es geçmemeniz gerekiyor. Şu an bu satırları sizlere yazıyor olmak bile beni daha büyük hayallerime yaklaştıran o küçük adımlardan biri sadece. Aynı zamanda yol ayrımlarına geldiğimde, o an benim için en iyisi ne olacaksa onu seçip, karşıma çıkan fırsatları değerlendirerek ilerliyorum.

İtiraf ediyorum ki gayrimenkul sektörü benim daha içsel ve daha büyük hayallerime giden yolda bir araç sadece. Amacım şu anki işimi en iyi şekilde yapıp, hayallerime bir adım daha yaklaşmak. Çünkü benim hayallerim bu sektörde lider olmaktan çok daha büyük ve çok daha ötede…

Faydalı olacağına inandığım bir kaç kitap önerisi sunayım bu arada;

Şu an ne yapıyor olursanız olun, işinizi en iyi şekilde yapın ve karşınıza çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirin!

Sevgimle,

Aysun CAN

GİRİŞİMCİLİK · İŞ HAYATINDA KADIN · KİŞİSEL GÖRÜŞÜM · LİDERLİK · MAKALELERİM · MOTİVASYON · SEVGİLİ GÜNLÜK