EGM – Konut Güvenliği İçin Tedbirler

evgüvenlik

Evlerimizin, yaşam alanlarımızın güvenliği hepimiz için önemlidir. Güvenle uyumak ve huzurla yaşamak isteriz. Peki konutlarımızı istenmeyen misafirlerden nasıl koruyabiliriz? Bununla ilgili bir araştırma yaparken,  Emniyet Genel Müdürlüğü‘nün resmi web sayfasında yer alan “Konut Güvenliği için Tedbirler” başlıklı yazısına rastladım ve bana söylenecek ekstra bir şey bırakmadıkları için uyarıları olduğu gibi paylaşıyorum sizlerle. Mutlaka okuyun !!! 

***  Konut Güvenliği İçin Tedbirler

*** Mekanik Yönden:
Yapılış itibariyle tek tek, arka arkaya dizilmiş bir şekilde bulunan evlerde, mekanik mi yoksa alarm tertibatımı kullanılacak, buna bilinçli bir şekilde karar verilmelidir. Öncelikle evin açılabilecek yerleri;kapı pencere, bodrum penceresi çatı aralıkları, balkon-teras ve garaj kapıları vb. gibi yerler masraftan kaçınmayıp demir koruyucularla korunmalıdır. Sadece zemindeki kapı veya pencereleri kapayıp da üst kattakileri kapatmamak mantıksızlık olur. Kolay bir şekilde merdiven temin edilerek buralardan evlere girebilir. Bu sebeple buralar da korunmalıdır.
*** Kapı Bölümü:
Birçok hırsız kapıyı kullanarak eve girer. Bu durumlarda balkon sürgüleri, çok sayıda kilit ya da güvenli sağlam kapılar tavsiye edilir. Balkon ve teras kapıları kilitlenebilen bir sisteme sahip olmalıdır. Daha çok güvenliği ise, kilitler ya da çok sayıda kilitler ile sağlam kapılar sağlar.
*** Pencere Bölümü:
Pencereler, iteklemelere karşı ek kilitlerle kilitlenebilen kollarla veya çok sayıda kilitlerle korunabilir. Daha çok güvenli olmasını istiyorsanız en az 19 mm kalınlığında ve 12×12 cm aralığında bitişik yerleri kaynaklı ve duvara en az 10 cm girmiş olan parmaklıklar kullanınız. Eğer cam kullanılırsa, kırılmaya müsait olmayan camlar kullanılmalı ve uçları betona girecek şekilde ayarlanmalıdır. Kesişen uçlara kaynak yapılmalıdır.
Diğer bir imkan ise kırılmayan camların kullanılmasıdır. Bu arada pencerelerde de bir çok kilit ya da ek kilit kullanmalıdır. Özel naylonlar ise, kısa bir süre için de olsa girişleri önlemektedir. Yapılması çok kolay ve ucuzdur.
Bodrum pencereleri demir parmaklıklara kapatılmalıdır. Bodrum parmaklıklarının boşlukları sık bir şekilde, sağlam içi dolu, paslanmayan bir tür madenden ve soygunlara karşı sağlam olmalıdır.
*** Kasalar:
Kasalarda mutlaka çok kullandığınız eşyaları muhafaza ediniz. Pahalı mücevherat, çok miktarda nakit para önemli evraklar bankalardaki kasalarda muhafaza edilmeli. Ev için kullanılacak kasalardan duvar ya da yer kasaları tavsiye edilmektedir. Evinizden herhangi bir nedenle ayrılmanız durumunda mutlaka anahtarlarınızı yanınıza alınız. Şifreli bir kasa kullanıyorsanız şifrenizi her hangi bir yere not etmeyiniz. Eğer duvara gömülü kasaların kullanımı mümkün değilse, aynı şekilde yere gömülü olarak yerleştirilebilen ağaçtan kasa da kullanabilirsiniz. İsteğinize uygun bir kasayı piyasadan temin etmeniz mümkündür.
*** Davranışlara Yönelik Önlemler:
Alarm tertibatları, sürgülü kilitler yada zorlamaya dayanıklı kapılar vb mülkünü korur, bu da çok önemlidir. Böylece bir çok dertten ve masraftan kurtulursunuz.
Önemli olan, yokluğunuzu belli etmemenizdir Tatilde olduğunuz zamanlar, evinizin posta kutusuna gelen mektupları ve reklam kağıtlarını tanıdıklarınıza aldırtmalısınız.
Evdeki yokluğunuzdan dolayı hiçbir surette kapınıza not yazmayınız. Evde daima birisi varmış hissini verecek şeyler yapınız. Evinizde tele sekreterli telefon kullanınız ve yokluğunuzu belirtmemek için mesaj bırakınız (mesela; arayan şahsın size kısa bir süre için ulaşamayacağını belirtiniz).
*** Komşuluk yardımlaşması ile soygunların önüne geçilebilir:
Güvenebileceğiniz bir komşunuz sizin evde bulunduğunuzu göstermeye çalışmalı. Kendisi belirli zamanlarda evinizdeki ışıkları yakabilir veya zaman ayarlı olarak yanan lambalar kullanabilirsiniz. Arada sırada komşunuzun evini kollamak da bir önlemdir.
Aynı zamanda yabancılara merdiven aralığında gözetlemek de bir önlemdir. Böyle kişilerle karşılaşırsanız kime gitmek istediklerini veya onlara yardımcı olup olmayacağınızı sorunuz. Şüpheli durumlarda yaptığınız gözlemlere ya da bir alarmın çalışması durumunda mümkün olduğu kadar kısa bir sürede komşunuzu arayınız ve durumu açıklamaya çalışınız. Belli bir yanlışlık sonucu alarm çalmış olabilir.
Bir zanlıyı ya da şüpheliyi kendiniz yakalamaya çalışmayınız. Sizin dikkat edeceğiniz hususlar elbisesi boyu, saç rengi gibi göze çarpan özellikleri, kaçış yönü ve özellikle de kaçtıkları araçların markası elde ettiğiniz bilgileri hemen polise aktarınız.
*** Tekniğin doğru olarak kullanılması:
Dış aydınlatma mümkün olduğu kadar her yeri aydınlatmalıdır. Size tavsiyemiz devamlı olarak yanan bir ışık kullanmanızdır. Herhangi bir elektronik aracın prize takılmaması için prizin içeriden kapatılabilmesi gerekir. Bu yüzden de elektrik hatları da dış duvarlardan çekilmemeli. Evinizin elektrik bağlantıları ise dışardan kolayca kesilmeyecek şekilde olmalıdır.
Telefon kabloları ise dışardan bağlantı yapılmayacak şekilde olmalıdır. En iyisi yeraltından döşenen kablolardır. Polise daha çabuk ulaşabilmek için de, mutlaka evinizde ikinci bir telefon (paralel) bulundurunuz.
Evinizin önüne bırakacağınız merdiven, sandık ve oturma bankları, tırmanma aracı olabilir. Bir hırsızın kullanabileceği bütün malzemeleri kilitleyebileceğiniz yerlere bağlayarak güven altına alınız. Yağmur boruları veya yıldırım önleyicileri de hırsızın tırmanmasında kolaylık sağlar.
Kapıdaki konuşma sistemleri ise, sadece ev sakinlerinin doğru kullanımlarında yararlı olmaktadır. Birisi zili çaldığında düşünmeden açarsa, ev sahipleri tehlike ile baş başa kalırlar. İçeri girmek isteyenin kim olduğunu öğrenmeye çalışınız (bu şahıs işçi veya resmi bir görevli olsa bile).
Köpekler ise soygunlara karşı çok kullanışlıdırlar. Alarm tertibatlarından sonra en çok yıldırmaya yönelik olarak (büyüklüğü fark etmez) köpekler gelmektedir. Köpek diğerleri gibi kapanma aleti olmayıp yaşayan bir canlıdır.
Aldığınız bütün önlemlere rağmen evinizde bir hırsızlık olduğunda polise çalınan mallarınızı ne kadar detaylı bir şekilde belirtirseniz, çalınan eşyalarınızın geriye gelme şansı da o kadar büyüktür.
*** Alarm Tertibatı Takmak İster misiniz?
Evlere kolayca erişilebilen pencere, balkon veya çekme kapılar bulunuyorsa, masraftan kaçınmayıp, demir parmaklık veya panjur gibi mekanik tedbirlerin yanında alarm tertibatını da taktırmanız gerekmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu yapılan olaylarının % 60’ında, şahısların başarısız olduğu tespit edilmiştir. Bu oran, alarm tertibatları için erişebilecek en yüksek orandır. Böyle bir alarm sisteminin çalışmasının dışarıdan da algılanacak biçimde siren veya lamba ile belirgin hale getirilmesi işlevinin daha fazla olmasını sağlar.
*** Nasıl Bir Montaj?
Alarm sistemlerinin montajının sadece yetkili servisler tarafından yapılması gerekmektedir. Devreye sokulan alarm tertibatının bakımının uzman birisi tarafından düzenli olarak yapılması gerekir. Güvenliğin sağlanması, planlama ile başlar. Bundan dolayı konunun uzmanına isteklerinizi zamanında bildirin.
Yanlış montaj veya planlamadan dolayı alarm sisteminin gereksiz olarak devreye girme riski fazladır. Dış güvenliğe yönelik alarm sisteminde bütün açılan yerlerin ve canlı kısımların bulunduğu bölgelerin kontrol altına alınması sağlanır. İç güvenliğe yönelik alarm sisteminde ise evin içindeki belirli noktalarda oluşan hareketlere duyarlık gösteren sistemle güvenlik sağlanır.
Evinizde evcil hayvan besliyorsanız iç güvenliğe yönelik alarm sistemi taktırmanız uygun olmaz. Sistem ile oluşturulan duyarlılık bu evcil hayvanlar vasıtasıyla bozulur ve alarmınız gereksiz olarak çalar. Hareketlere duyarlılık gösteren alarm cihazlarının seçilmesi tamamen mekanın fiziki durumuna bağlıdır. Bu durumda yanlış bir yer seçimi yapmayın.
Alarm sisteminin enerji ihtiyacı şebeke cereyanı ve akü vasıtasıyla birbirinden bağımsız olarak sağlanmalıdır. Alarm sistemi, kullanımı mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılabilir olanlardan tercih edilir.
Alarm sisteminin çocuklar tarafından da kullanılabilecek özelliklerde olmasına dikkat edilmelidir. Soygunlar için güvenlik tedbirleri alınmalı ve böyle durumlarda alarm sistemi devreye girecek şekilde dizayn edilmelidir
*** Nereye Alarm Takalım?
Alarm tertibatı akustik veya optik olarak telefon hattına yerleştirilmelidir. “Sessiz alarm” sistemi telefon aracılığıyla bağlandığı ilgili birime ulaştırılır. Kullanılan alarm sistemlerinin devamlı kontrol edilmesi ve polisin gereksiz yere meşgul edilmemesi gerekir. Bunun yanında sessiz alarm sistemi kuramamanız durumunda, kendiniz de tatbik edebileceğiniz siren ve ışıklandırma sistemini tavsiye ederiz. Monte edilen ışıklandırmalar erişilmeyecek noktada olmalı ve biri açıkça görülebilir, diğeri ise saklı olmalıdır.
*** Konut Kapılarının İmal Hataları:
Yuvanın içerisinden çıkmış halde bulunan kilit göbekleri,
Dış taraftan vidalanmış kol çerçevesi,
Kapı kolları için iğreti olarak demirlenmiş çok kısa çerçeve,
Kilitlenme yerindeki kapı çerçevesi çok zayıf,
Çok ince veya zayıf kapı materyali,
Çok ince veya zayıf kapı malzemeleri
*** Konut Kapıları Nasıl Olmalı:
Delinme imkanı olmayan emniyetli kilit göbekleri kullanılmalı. Silindir, her ihtimale karşı kapandıktan ve kilitlendikten sonra da emniyet olmalı,
Silindir, özel bir emniyet çerçevesi içinde bulunmalı, bu silindir içeriden vidalanabilir olmalı ve çerçeve ile birlikte kilitlenmeli çerçeveyle korunmalı,
Kullanacağınız çerçeve en azından 3 cm uzunluğunda 3 mm kalınlığında olup duvar kısmına dübel ile sıkıca vidalanmalıdır. Metal çerçeve kullanılıyorsa, kilitleme yeri güvenli bir şekilde sağlamlaştırılmalı.
Ana kilit zorlamalara karşı sağlam yapılmalıdır.
Bu önlemlere ek olarak güvenlik tedbiri olması bakımından zincir ve emniyet kilidi de bulundurulmalıdır. Bu durumda, davetsiz misafirlerin zararına maruz kalınmadan kapı açıldığından görülecek kadar mesafe bırakılmış olur
*** Güvenliği Nasıl Sağlayabilirsiniz?
Kapınızın her iki kanadı için de güvenli olan sürgülü kilitleri giriş kapınıza taktırınız.
Aynı zamanda dikey kilitleme sürgüleri de tavsiye edilir. Önemli olan duvarların dolu olması, demirlenme işinin sağlam yapılmasıdır.
Daire kapısının monte edilmesine azami derecede özen gösterin. Menteşe vidalarını duvara takmadan önce mutlaka tutkala batırın. Bu eylem sonrasında vida üzerine bulaşan tutkal donacağından vidayı sıkacak ve menteşeler laçka olmayacaktır.
Daha yüksek etkili bir güvenliğin sağlanması için özel olarak yapılmış ve zorlamaya karşı çok dayanıklı kilitlerle donatılmış kapıların kullanılmasında yararlar vardır
*** Kapıların zorlanmasına karşı diğer önlemler:
Kapların kaplanmasında kullanılacak olan materyal en az 3 mm olmalıdır.
Kapının iç bölümleri çelik saç ile ya da çelik çubuklarla güçlendirilmeli, ya da aynı zamanda katkı maddesi olmayan saf ağaç ile yapılmalıdır.
Özellikle kapı menteşelerinin sağlam olmasına önem verilmelidir.
Silindir ve menteşeler matkap ile delinmelere karşı sağlam olmalıdır.
Kapınıza mutlaka 170 derecelik göz merceği taktırınız. Apartman içi ışıklar, ev içinden bir düğmeyle de yakılabilir olmalıdır.
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ