Bölüm 4 – Konut Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Çevresel Faktörler ve Muhit Özellikleri

manzaraa

Konut sahibi olmaya karar verdiğinizde satın almayı düşündüğünüz dairenin ya da evin sizin için en doğru lokasyona sahip olduğundan emin olmanız gerekiyor. Çünkü ihtiyaçlarınıza uygun olduğu için ikamet amacıyla konut alıyor olsanız bile, zamanla değer kazanan ve ya değer kazanabilecek bir muhitte bir ev almak aynı zamanda kazançlı bir yatırım aracı olacaktır sizin için.

Bununla birlikte, sosyo-kültürel yaşamla iç içe bir konut satın almak da çok ciddi avantajlar sağlayacaktır. Merkezi konuma sahip konutlar, size zamandan tasarruf ettirdiği gibi daha konforlu bir yaşam da sunar. İşe araçla gitmek yerine belki yürüme mesafesinde bir konut tercih etmek isteyebilirsiniz.

Muhit özellikleri diyince pek çok kriteri birlikte değerlendirmemiz gerekir. Örneğin, o muhitte yaşayanların demografik, sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik yapıları da çok önemlidir. Daha da detaylandırmak gerekirse, mesela o bölgede yaşayanların mesleki yapıları, gelir düzeyleri, eğitim seviyeleri, hastane ve okul gibi yerel yönetim ya da belediye hizmetlerine ulaşılabilirlik, alış-veriş merkezleri ya da hasatanelere yakınlık gibi kriterler farklı kategorilerde incelenebileceği gibi birlikte de değerlendirilmesi elzemdir.

Konut alırken manzarası da önemli tercih sebeplerinden biridir. Körfez manzarasına hakim bir konut için bütçemizi zorlamaya hazırken, mezarlığı gören bir konut için aynı şeyin çok da geçerliliği olduğunu söyleyemeyiz.

Konut alırken finansal durumumuzu da göz önüne alarak, muhitle ilgili değerlendirme yapabilmemiz için basitçe sormamız gereken sorular aşağıdaki gibi sıralanabilir ve bu doğrultuda bize en uygun konutu seçme konusunda yol gösterebilir diye umuyorum…

  • Toplu taşıma araçlarına ve duraklara yakın mı? Bu nedenle satın alacağınız konutun değerini koruması toplu ulaşım imkanlarına yakınlığıyla ciddi anlamda ilgilidir.
  • Çocuklu aileler için, yakın çevrede çocukların vakit geçirebileceği parklar, çocuk oyun alanları, gibi ortamlar mevcut mu?
  • Çevrede kreş, çocuk bakım evi, ilk ve orta öğretim okulları, lise, üniversite gibi eğitim kurumları var mı?
  • Çevrede alışveriş merkezi var mı? Bir AVM bulunmasa bile en basitinden acil durumlarda ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal, market, manav ya da haftanın belli günlerinde kurulan halk pazarıları gibi gıda vb ihtiyaçlarınızı kolaylıkla satın alabileceğiniz bir imkan var mı?
  • Çevrede vakit geçirebilecek sosyal tesisler var mı? Halk eğitim merkezleri, spor salonu, yüzme havuzu, restoranlar, tiyatro, sinema gibi…
  • Acil durumlarda ihtiyaç halinde yakınlarda sağlık ocağı, poliklinik, hastane gibi kuruluşlar bulunuyor mu ve ulaşımı kolay mı?
  • Konutun manzarası var ise, bunun daha sonradan kapanma olasılığı var mı? Bir ton fazladan para ödeyip aldığınız Körfez manzarasına hakim dairenizin hemen önündeki arsaya inşaat yapılıp dairenizi gün gelipte zararına satmak durumunda kalmayı istemeyeceğinize eminim…
  • Acil durumlar için çevrede hemen imdadınıza yetişebilecek konumda itfaiye, karakol gibi birimler bulunuyor mu?
  • Yakın çevrede yaşam kalitenizi etkileyecek, gürültü ve çevre kirliliği yaratacak yapılar var mı? Örneğin Körfez’de Dubai Port, inşaatı süresince yakın çevresinde bulunan konut sahiplerini ciddi anlamda rahatsız etmiştir. Birebir müşterilerimden dinlediklerimden yola çıkarak söylüyorum bunu. Sanırım çevre kirliliğine ve kokuya sebep olan fabrika ve üretim tesislerine de çok yakın oturmak istemeyeceksinizdir.

Daha önceden fikir sahibi olmadığınız ya da tanımadığınız bir muhitte konut almayı düşünüyorsanız, yukarıdaki maddeler sizlere yol gösterici olacaktır diye düşünüyorum…

*** Bölüm 1 – Konut Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar – Kişisel Nedenler, Yaşam Tarzınız
*** Bölüm 2 – Konut Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar – Finansal Durumunuz
*** Bölüm 3 – Konut Alırken Hukuki Açıdan Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ · MAKALELERİM