Bölüm 2 – Konut Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar – Finansal Durumunuz

fgndh

Konut alırken en önemli madde, ayırcağımız bütçedir. Almak istediğimiz konut eğer bütçemizi aşıyorsa kredi kullanıp kullanmayacağımıza karar vermeli ve tüm detaylar ince ince hesaplanarak ödemle planları oluşturulmalıdır.

Kredi faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterse bile bankalar arası çok uçurum farklar oluşmaz genelde. Kredi kullanılacaksa eğer, konut fiyatının ya da eksper tarafından biçilen değerin maksimum %75’ine kadar kredi kullabildiğiniz gibi minimum %25’lik kısmının ise hesabınızda nakden bulundurmanız gerekmektedir.

Yani kredi kullanacaksanız, diyelim ki alacağınız konutun fiyatı 100.000TL – 75bin TL’yi  kredi olarak finanse edebilmeniz için 25bin TL’lik nakidinizin bir kenarda bulunması gerekmektedir.

Çalıştığınız herhangi bir banka yoksa, gayrimenkul danışmanlarınız sizi mutlaka bu konuda yönlendirecek donanıma sahiptirler.

Kredi kullanacağınız bankalar geri ödeme planları konusunda size 15-20 çeşit farklı ürün paketi sunabilecek kadar geniş bir yelpazeye sahiptirler. Bankanızla bu ürünleri tek tek değerlendirerek bütçenize ve nakit akışınıza en uygun olanı seçmelisiniz.

Gayrimenkul orta ve uzun vadede getirisi olan bir yatırım türüdür. Eğer amacınız yatırım yapmak ise, gayrimenkulden kısa vadede geri dönüş beklentisi içerisine girmemelisiniz.

Pek çok farklı maksatla konuta yatırım yaparız. Yatırım amacınız kira getirisi elde etmek ise üniversite yakınları, şehir merkezleri, toplu konut alanları, alış-veriş merkezleri, hastane, sağlık ocağı ,okullara yakın olması ve sosyal hayatın aktif olduğu bölgeler mantıklı tercihlerdir.

Eğer bu gün alayım bir kaç sene sonra kendim geçip otururum diyorsanız da kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir şekilde bu yatırımı yapmalısınız tabii ki.

Satış / satınalma sırasında tapuda karşınıza çıkacak olan vergiler, tapu masrafları ve gayrimenkul hizmet bedelleri gibi harici masrafları da hesaba katmayı unutmayın lütfen.

*** Bölüm 1Konut Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar – Kişisel Nedenler, Yaşam Tarzınız ve Amacınız…

 

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ · MAKALELERİM