Düşük Gösterilen Tapu Masraflarının Başınıza Açacağı İşler ve Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi !!!

evalımsatım.jpg

Gayrimenkul sektörü çok büyük rantların döndüğü ve kazançların sağlandığı bir sektör olarak görülüyor maalesef. Evet bu belli bir noktaya kadar da doğrudur.

Kontrol mekanızması her ne kadar zayıf gibi dursa da son dönemlerde Maliye Bakanlığı bu konu üzerine ciddi anlamda çalışmalar yapmaktadır. Bilgi işlem sistemlerinin güncellenmesi ve takip sistemleri sayesinde sayesinde artık vergi kayıplarına ciddi bir şekilde dur demeye başladı ve otomatik olarak bu durumu tespit edebiliyor ve incelemeye tabi oluyorsunuz.

Tapu harcının düşük çıkması için, tapu işlemleri sırasında gayrimenkullerinin değerini düşük gösterenler artık rahatlıkla tespit edilebiliyor. Kısacası bir gün Mailye ile muhattap olmak zorunda kalırsanız şaşırmayın, çünkü ciddi anlamda takip altındasınız artık. Öyle ki sahip olduğunuz gayrimenkullerinizden tutun da banka hesaplarınıza kadar inceleme altına alınıyorsunuz.

*** Vergi Kaçakçısı durumuna düşmemeniz için;

Bu durumu önceden de bildiğim için satış sırasında gayrimenkul sahiplerine ve alım yapacaklara gerçek değer üzerinden tapuda satış yapmalarını her zaman şiddetle tavsiye ediyorum.

Çünkü denetimler sırasında yapılacak tespitlerde hem kaçmaya çalıştığınız tapu masrafı üzerinden hem de az gösterdiğiniz gayrimenkulün gerçek değeri ile aradaki fark üzerinden elde edilen kar yüzünden ciddi bedellere tekabül edebilecek cezalara maruz kalacaksınız.

Gayrimenkul alım-satım işinin de bir ticaret olduğunu unutmayın ve 5 yıl dolmadan sattığınız gayrimenkulünüz satış fiyatı üzerinden ettiğiniz kar hesaplanarak o yılın önceden belirlenmiş olan vergi dilimine tabi olacaksınız ve o oranda vergi ödemek durumunda kalacaksınız.

Hatta öyle ki bu oranlar şahıs şirketi sahipleriyle aynı oranlara tekabul ediyor. Örneğin arada 60bin TL’lik bir fark söz konusu ise %35 oranında cezai vergi ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca düşük göstermeye çalıştığınız tapu harcı üzerinden kesilecek cezalar da cabası !!!

Yalnız bu cezalar tek tarafı değil hem alıcıyı hem de satıcıyı aynı oranda bağlıyor! Uyarmadı demeyin sonra !

*** Diyelim ki gayrimenkulünüzün değerini düşük gösterdiniz ve pişmansınız bu cezalardan ve vergi incelemelerinden kurtulmak için ne yapabilirsiniz???

Gayrimenkul alırken tapu bedeli değerini düşük gösterenler, satışta bu zarara uğramamak için “pişmanlık dilekçesi” adıyla bir dilekçe vermek suretiyle, tapu değerini yükseltebilirler. Yalnız durumu kurtarmak için bu pişmanlık dilekçesiyle baş vuru yapabilmeniz için, maliyenin ya da vergi dairesinin hakkınızda herhangi bir işlem başlatmamış olması gerekmektedir haberiniz olsun.

* ** Peki Tapu Bedelini Düşük Gösterenlerin Satış Sırasında Ödeyeceği Cezai Vergi Oranları Nedir ???

Diyelim ki; 01.01.2013 tarihinde 300.000 TL’ye alınan bir gayrimenkul, tapuya 200.000 TL olarak beyan ediliyor. 01.01.2016 tarihinde (yani 3 yıl sonra) bu gayrimenkul 400.000 TL üzerinden satılıyor. Tapuya beyan edilen rakamlar üzerinden bir hesaplama yapıldığında;

400.000 TL– 200.000 TL = 200.000 TL’lik bir “kar” elde edildiği görülüyor ve vergisi 39.000 TL olarak karşınıza çıkıyor.

Gayrimenkul alım satımında gerçek değerlerin beyan edildiği durumda ödeyeceğiniz vergi ise; 400.000 TL– 300.000 TL= 100.000 TL’lik bir kar söz konusu ve vergi ödemesi 1.800 TL gibi cüzi bir rakam olarak hesaplanıyor. Sonuç olarak gerçek alım satım değerleri üzerinden yapılan bir konut alışverişinde büyük bir vergi farkı vardır.

*** Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi nedir ? (Gelir İdaresi Başkanlığı)

*** Gayrimenkul değer artış kazancı verginizi hesaplayın

Siz, siz olun her şeyi kuralına uygun yapın. Tapu masrafından kaçayım derken, altından kalkamayacağınız vergi cezalarına maruz kalmayın !!!

Atalarımızın da dediği gibi yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın!

Ama annem olsa “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın” derdi kesin 🙂

Güzel günler sizinle olsun…

Aysun CAN

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ · HİZMET SEKTÖRÜ · KİŞİSEL GÖRÜŞÜM · MAKALELERİM